• Wallilan Kartano: Alinenkatu 41, 23500 Uusikaupunki
  • +358 50 591 3605
  • info@wallilankartano.fi
  • Cafe Ranta: Aittaranta 2, 23500 Uusikaupunki
Wallila Kartano & Catering


Tervetuloa Wallila Kartano & Cateringin sivuille!Wallilan Kartano tarjoaa mahtavat puitteet kaikenlaisille tapahtumille ja juhlille, niin kesällä kuin talvellakin! Kesällä voit nauttia Wallilan kauniista puutarhasta ja merinäköalasta, talvella puolestaan ihanan rauhallisesta ja lämpimästä tunnelmasta.


Historia

Wallilan historiaa

1600-luvulla Uudenkaupungin perustamisen aikoihin, Vallinmäki oli vielä paljaskallioinen ja sen ainoat rakennukset olivat tuulimyllyjä joiden vuoksi mäkeä kutsuttiin siihen aikaan Myllymäeksi. 1700-luvulla venäläisten isännöidessä Uudessakaupungissa Ison vihan aikaan he rakensivat mäelle multavallin josta mäki sai nykyisen nimensä Vallinmäki. 1800-luvulla mäkeä ryhdyttiin muuttamaan puistoksi, ja se onkin Uudenkaupungin vanhin puisto.

Wallilan rakennuksen alkuperäiset piirustukset ovat vuodelta 1877 ja rakennus on valmistunut vuonna 1880. Rakennuksen arkkitehtinä toimi F.A. Sjöström. Wallila rakennettiin alkuperäisesti tanssi- ja ravintolapaviljongiksi, jona se on toiminutkin. Ravintola nimettiin alun perin Valhallaksi, mutta sijainnin takia sitä alettiin pian kutsua Vallilaksi. Aluksi yläkerran juhlasalia pidettiin ylemmän luokan ravintolana ja alakerrassa toimi maineikas meri- ja työmieskapakka nimeltään Roistola.

Uusikaupunkilaiset Aallon sisarukset pitivät ravintolaa aina vuoteen 1967 saakka. Ravintola oli silloin tarkoitus purkaa uuden hotelli- ja ravintolarakennuksen tieltä mutta purkutöitä ei koskaan aloitettu. Rakennus vuokrattiin autotehtaan kerhotilaksi muutaman vuoden tyhjillään olon jälkeen.

Vuonna 1980 välttämättömien korjausten suorittamiseksi omistajiksi tulivat sekä Uudenkaupungin telakka että Kemira. Myöhemmin myös Uudenkaupungin kaupunki tuli osaomistajaksi. 1994 yritysten osuudet siirtyivät kaupungille ja vuonna 1995 kaupunki myi kiinteistön yksityishenkilöille.

Marraskuussa 2013 Wallilan otti pyöritettäväkseen Aline Catering Oy. Laitilalainen nuori yrittäjäpariskunta myy Wallilan Kartanoa niin juhla- kuin kokoustilanakin. Wallilassa on nykyään myös oma pitopalvelu joka tekee laadukasta ja puhdasta lähiruokaa. Ruoan kulmakivi on laadukkaat ja tuoreet raaka-aineet. Aline Catering järjestää Wallilassa myös julkisia tilaisuuksia kuten juhlalounaita, tansseja, konsertteja yms. Kesällä Wallila toimii myös lounasravintolana.